Trygghetskommissionen inspirerades av Gårdsten

Fredrik och Michael_mindre

Trygghetskommissionen fortsätter sitt arbete med att inhämta goda exempel på hur kommuner, organisationer och andra lokala aktörer verkar i brottsutsatta områden. Den 6 november besökte kommissionen Gårdsten och Gårdstensbostäder i Angered för att ta del av deras arbete för ökad trygghet och minskad brottslighet.

Vid besöket fick kommissionens ledamöter en redovisning av hur Gårdstensbostäder lyckats skapa en positiv utveckling i Gårdsten med uppdraget att inte bara förvalta fastigheterna, utan också utveckla och förnya stadsdelen i nära samarbete med de boende.

Gårdstensbostäder har lyckats skapa en positiv utveckling i området sedan bolaget bildades för 20 år sedan och har idag stor efterfrågan på sina bostäder. 1997 räknades Gårdsten vara ett av Sveriges sex mest nergångna bostadsområden. Antalet anmälda brott låg långt över genomsnittet och 1 000 lägenheter stod tomma med hög omsättning av lägenhetsbeståndet. Idag är läget det omvända med halverad brottsstatistik och i snitt 1 000 sökande till varje lägenhet.

Fredrik Reinfeldt är väldigt positiv till det arbete som görs i Gårdsten och tycker det finns anledning att dra lärdom av de viktiga resultat som uppnåtts i stadsdelen för att minska brottsligheten och skapa ökad trygghet.

Mycket har gjorts på ett bra sätt i Gårdsten. Man arbetar långsiktigt och har ett bra samarbete mellan fastighetsägare, föreningsliv och företag där inte minst Trygghetsgruppen i området har en viktig uppgift.

Trygghetsgruppen i Gårdsten startades 2002 och har som uppgift att samverka med medborgare, arrangera sociala aktiviteter och ha en ständig dialog med hyresgäster om vad som kan förbättras i området.

Man har åstadkommit en väldigt fin vändning här i Gårdsten genom ett långsiktigt samverkansarbete. Det finns mycket vi tar med oss härifrån i vårt fortsatta arbete, menar Fredrik Reinfeldt.

Trygghetskommisionen_promenad_mindre

Detta inlägg publicerades i Aktiviteter. Bokmärk permalänken.